Saturday, February 28, 2009

Nails in the fence.

A story to tell...

There once was a little boy who had a bad temper. His father gave him a bag of nails and told him that every time he lost his temper, he must hammer a nail into the back of the fence.

First day the boy had driven 37 nails into the fence. Over the next few weeks, as he learn to control his anger, the number of nails hammered daily gradually dwindled down. He discovored it was easier to hold his temper than drive those nails into the fence. Finally the day came when the boy didn't lose his temper at all.

He told his father about it and the father suggested that the boy pull out one nail for each day that he was able to hold his temper. The days passed and the young boy was finally able to tell his father that all the nails were gone.

The father took his son by the hand and led him to the fence. He said "You have done well,my son, but look at the holes in the fence. The fence never be the same. When you says things in anger, they leave a scar just like this one. You can put a knife in a man and draw it out. But it won't matter how many times you say i'm sorry, the wound will still be there.

(A verbal wound is as bad as a physical one. Remember that friends are very rare jewels, indeed. They make you smile and encourage you to succeed. They lend an ear, they share words of praise and they always want to open their hearts to us.)

p/s: "PLEASE FORGIVE ME IF I EVER LEFT A 'HOLE' IN YOUR FENCE"

listen.

My dear bloggers,

"Youu should try to love people instead of not hating them..eventhough u don't like the person but this doesn't mean that you should hurt them..Not everyone is PERFECT..we should always thinking on the good-side, don't let your egos controlled ourself.. if you think you are that good, then you should accept people who they really are, instead of judging them. Let just live in peace people".

saturday morning.

WERKKK..aku tak sabarr nak main hokiii esok..boring kat rumah, nak study pon malasss..tolong..tolongg...

Friday, February 27, 2009

fridayy

yuhuuuu...well hari ini teda papa yang special, rasa kekok tu masih ada.. haihh..pelik rasanyaa.. yang bestnye hari nii balik awall.. td pj fyra and aku main bola sepakk.. saja suka2.. lawan 2 budak form 1 kott.. tak sangkaa pla ktaorg boleh pj sama2. HAHA. mcm fyra ckp "biase arr, adik bradikk" hahaha. sayangg fyra... dia ajak aku join team futsal dia. tp aku? layakk ke?? actually dia baru nak cari orang nak buat team. aku ok jee.. dah lama x main bolaa. haha. zaman kecik2 dlu aktif la main dengan cousin + uncle.. tapi tak kena bg main pula.. petang2 dlu slalu dad aku teriak "Woiii babyy...ko mau jadi lelaki ka ni haaa...balik sekarangg..mau maghrib udaa..." hahahaa..lebih kurang cam tuh laa dia ckp kat aku.. lasak jg aku nii tp aku tak juga peduli ckp diaa.. hehehe. lama2 kurang la jg aku main lgpun time tu dah nak pindah rumah ponn.. huhuhu.. aku mmg ada niat mau buat team..tp x tau sapa nak bawa. huhu. tadi lepas pj masa est..uhuuu...3 masa teda blajarr..bestnyaaa..last2 period ja ada..AGAMAA..mau tetido jg aku time tuhh..pastu susun meja untuk examm..WERKKK... next dah nak examm..tak readyyy.. malas aku studyyy.. aku mau hockeyyy..tak sabar nak mainnn.. next dah masuk bulan MAC.. tak lama lg bday akuuu...best2...

esokk putriee bawa aku pegi 1Borneo..tapi mcm x dapatt jaa.. my mum bawa balik kampongg.. ada family gathering la pulak, Nenek dari LONDON datang nak jumpa family diaaa.aku pun tak penah jumpa dorang.. yang aku tauu my mum penah tinggal + skolah kat LONDON dluu.. tengokk la mcm manaa.. kalau tak ikot gerenti kena pancunggg.. AHAD ada hockey kat likass.. lawan maktab perguruan gayaa.. friendly match jaa.. ok..ciao.

Tuesday, February 24, 2009

HAHA. semangatt.

sy rasa dalam 1 hari mungkin ada 5 kali sy post kat blog ni. huhuhu..semangat joo..
andd.. baru ja siap buat slide show (slideshow yang parak.bm pun hancur..cgu Julia jangan marah yee). Slideshow pasal hoki la sayangg..saje nak kongsi ilmu2 pasal hoki ni disamping mau teammate majuuukan diri. harap2 lah. this year aku nak menanggg.. huhuhu..

video ni audrey bagi. HAHAHA. lawak ehh.. Gelii,benci pun adaa.
video

shit shitt

saya rasa berita buruk itu adalah pertangguhan pertandingan 'open likas' hokii!! dammmnn mannnn.......huhuhu...orang dah la semangat giler nak main..hampehhhnyaaa akuuu...huhuhu....
dah tuu training pon kat padang je esokkk... sebabb 1 minggu ni sekolah teknik dah booking turf..kurengssssss....tak suke..tak sukee..this is a f*cking disaster mannn..sdeeyhh akuu

a new dayy

hai semua, semoga hari ini akan menjadi antara hari-hari yang menjadi hari yang bermakna dalam diari hidup kita dan mungin......tidak?... iyaa..mungkin tidak.. tidak seperti yang digambarkan oleh 'horoscopes' saya pada hari ini; (HAHA. horoscope ini tidak semestinya boleh dipercayai tapi ia adalah salah 1 kemungkinannya.)

The Bottom Line

Any bad news you get won't cause a real problem for you, so don't worry about it.

In Detail

Any bad news you get today is really not going to be bad news at all -- and it won't cause a real problem for you or your people. The person who will be telling you the news thinks things are different than they really are, so they'll be happy when you set their mind at ease. All in all, you can expect this day to be neither totally fun nor utterly frustrating -- it's a kind of gray day where nothing is going to get finalized but nothing can really get started, either.


Saya berfikir...berfikirr dan berfikirr.. adakah tujuan kita membuat blog ini adalah untuk mendedahkan rahsia atau kelemahan kita kepada orang lain? nooo..mna bolehh... tetapi mungkin ya bagi sesetengah orang. Jadi smpai disini cerita tentang 'rahsia' kecil saya yang saya telah kongsikan sama korang. Dengan 'rahsia' kecil saya itu telah membuktikan saya bukanlah sempurna tetapi banyak kelemahan. 'rahsia kecil' masih menjadi rahsia antara diri aku.


HAPPY SCHOOLING & HAVE A WONDERFUL DAY!



....updatingg soon....

Siapakah kawan baik?

Bulletin ini amat bermakna buat akuu...

"Bukannya senang nak cari kawan yang baik. Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik".

Kawan yang baik tak pernah mengumpat di belakang kawan baiknya. Kawan yang baik tak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baiknya. Sebaliknya kawan yang baiklah yang paling banyak membantu kawan baiknya untuk mencapai kejayaan.

Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang buruk dan sia-sia. Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baiknya untuk berbuat kebaikan.

Kawan yang baik adalah orang pertama yang akan dicari bila tiba masa sedih atau gembira. Kawan baik menjadi tempat kita meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasa.

Kawan yang baik tak pernah memaksa kawan baiknya untuk sentiasa berada di sisinya. Kawan yan pergi baik tak pernah melarang kawan baiknya untuk berkawan dengan kawan yang baik. Kawan yang baik tak pernah cemburu jika kawan baiknya mempunyai ramai kawan baik, kerana kawan yang baik tahu apa yang paling baik untuk kawan baiknya.

Kawan yang baik akan sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kebahagiaan kawan baiknya di dunia dan di akhirat di dalam doanya. Kita adalah kawan yang baik jika kita faham bahawa kawan baik kita bukanlah seorang yang sempurna. Kita adalah kawan yang baik jika kita menjadi kawan yang baik kepada kawan baik kita.

Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak menghargai kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan sentiasa menghargai kawan baiknya. Kita bukanlah kawan yang baik jika kita tidak memberitahu perkara yang baik kepada kawan baik kita, kerana kawan yang baik akan selalu menyampaikan perkara yang baik kepada kawan baiknya.

aku tahuuuu

weeerrkk..akhirnyaaa apabila jam tepat pada pukul 12.10 pagi, 24 febuary 2009 aku tahu jawapannyaa. aku sebenarnyaaa....................(biar lah aku sendiri yang tahu..hihi)
sedeyh...sedeyhh..

Monday, February 23, 2009

keliruuu

aku keliruuu tapi apa sebenarnya yang membuat aku keliruu?!!
aku tak faham, aku tak tahan,
kadang-kadang aku rasa aku mempunyai banyak masalah,
mungkin itu hanyalah perasaan aku?
aku coba melawan dengan sentiasa berfikiran yang positif,
aku kadang-kadang amat prihatin terhadap teman lain,
sedangkan diri ini kadang-kadang tidak tahu apa yang diinginkan.
yang aku tahu, aku akan turut gembira jika teman-teman aku gembira.
hidup ini memanglah 'complicated',
semakin hari semakin banyak masalah akan kita hadapi,
dan kita merasakan seperti ada sebuah batu yang menghempap diri kita,
tetapi dengan masalah itu lah kita akan menjadi seorang insan yang tabah,
dan juga mendorong kita untuk berjaya,
sebenarnya aku masih tercari-cari siapakah diri aku sebenar,
hidup ini penuh dengan kepura-puraan,
so jadilah diri kita sebenarnyaa.

tidak semua orang kenali diri ini.

Sunday, February 22, 2009

kebingungan

hari ini, aku masih berdiri sebagai seorang manusia yang banyak kekurangan.
walaupun aku masih ada keluarga yang besar.
tapi tak la sebahagia yang diharapkan.
hanya dapat digambarkan dengan perkataan 'sederhana'.
aku dan adik beradik tak lah rapat yang kamu sangkakan.
kiteorg suka buat benda sendiri, tak banyak cerita.
walaupun dengan adik 'kandung' sendiri, apatah lagi dengan yang lain.
dady n mamy tak lah mesra sangat dengan anak2, kadang2 aku tak rasa kasih sayang mereka.
tapi aku tahu mereka mengharapkan sesuatu yang terbaik untuk anak2 mereka.
sebab itu aku selalu fikirkan benda yang positif.

dan walaupun aku ada banyak kawan.
tapi kawan hanya sekadar kawan, kawan pun ada kawan lain,
kawan hanya untuk bercerita,bergelak ketawa,
tak banyak orang thu tentang kekurangan diri ini, mungkin sbb aku tak cite kot.
aku sebenarnya tak suka cite2 tentang kehidupan aku,
tapi yang pasti aku nantikan sorang kawan yang boleh aku harapkan.
dulu aku sangkakan aku dah jumpa sorang kawan yang diharapkan,
tak sebenarnya aku silap. seperti yang aku katakan, "kawan pun ada kawan lain"
mereka ada kehidupan sendiri. mungkin aku terlalu tengok movie kot, aku sebenarnya cemburu dengan mereka yang mempunyai 'rakan baik'.
mmmh...mungkin lawan aku belum muncul kot, sebab banyak lagi yang perlu aku pelajari dalan hidup ini satu per satu.

Friday, February 20, 2009

kejohanan olahraga MSSD

kejohanan olahraga MSSD 2009 telah berlansung selama 3 hari iaitu pada 12 - 14 febuari bertempatkan di Stadium Likas. Maktab Sabah telah mendapat tempat ke-9 daripada 24 buah sekolah sekitar Kota Kinabalu. Untuk acara aku iaitu lompat jauh,100m berpagar,lompat tinggi,800m dan lontar peluru, hanya 1 daripada acara tersebut aku mendapat tempat pertama (KEKE), iaitu LONTAR PELURU. lontaran sejauh 6.43m. Tempat kedua pula diduduki oleh cik azalina dari STELLA MARIS (c azan) sejauh 6.03m. Aku mendapat tempat ke-7 daripada 14 orang peserta "penthalon". Sepanjang kejohanan banyak pengalaman dan member yang aku perolehi. Dapat berkenalan dengan bakal-bakal pelapis team hoki - c tikus dan c fyra dengan lebih kamcing lagi. Muahhhh..

aku . fyra

atlet-atlet sekolah dan abang charlie kita.


Time nak balik dah.
aku. tikus (qilah)



Latihan Hoki pun bermula,budak-budak form 1 & 2 cikgu yang pilih. c Fyra tuu AUTOMATICALLY dah masuk ponn.. Hanya minat dan usaha yang diperlukan untuk menguasai skill-skill bermain hoki. Kepada sesiapa yang berminat teruskan lah minat korang sebab hoki bukanlah sukan sesusah yang korang sangkakan. Tak bahaya sangat punn, tak caya tanya dengan taiko2. HAHA.

Untuk pasukan hoki Maktab Sabah, komitmen korang sangat la penting. PLEASEE.

nasty nasty nasty

i found these video on youtube. i'm sorry guys but the music is freaking funny hahaha tetedaa nii bahh. budu. (but don't take it seriously laa). The dancing soo freaking awesome man,punya kuat tangan dorang. isk3. The song title is " Kepala butu Marah" . The music is great but i think they should change the lyrics and make a nice sabahan music.

video


dan untuk videoclip ini merupakan paling bungguk saya pernah tengok.

video

Monday, February 9, 2009

what a tiring dayyy

huhu. as usual at 5.00am every morning got to wake up early for school. ari ni ada latihan olahraga. dr start skul smpai habis rehat. mula2 ok lg then skali last period hooo punya mengantukkk. x dpt tahan oh mataa, sdh la habis class till 2.00 then smbg training lg 2.30pm. so petang training 6 acara tuu. smua ok la. tp lompat tinggi n pagar sy takutt. huhuhu. idk whyyy. penat ehh. balik rumah, makan spagetti (tambah babat) pastu mandiii.. then hv to get ready for tuition. wahh.. habis tuition then i hv to finishh all the homeworks. x tau kalau balik siap la. harap2 siap. huhuhu.

sy mauu main hoki!!! bukan olahragaa.. huhuhu. its not my sport! huhu. adeyhh. hoki..hokiii bila la ada trainingg...

Saturday, February 7, 2009

werkkk. busy.

adoii..busy btul la this month! igtkan hoki ja sy ikut tournament tp tiba2 kena pilih pula wakil skool utk olahraga pulakk. adeyh.. dah tu jadi 'penthalon' lg tu. also known as 'org kuat' haha. ntah napa kena panggil cam tu maybe sbb ada 6 acara kalii. huhu. mcm atlet khas kali la. yg sy tau fungsi penthalon ni utk tambah pointer. ntah la. haha. tak kesah jg. so nxt week start sdh tournament. 2 hari ja training. tu pun dgr2 training dia tough gilak. then hari2 lg tu ada tuition. waduh! maybe aftr ni olahraga then training hoki utk open likas n mssg. smbg terus end of this month and early nxt month. gilak2. harap x byk miss class woo. huhuhu. sabar2 ja laa kan.